State House Extension

State House Extension

Practice : GPA
Location : Westmere, Auckland
Status : Completed 2013

New and old are counterbalanced in this modern addition to a 1930s Westmere residential state house unit. The new architectural insertion  is a separate structure, but closely relates to the existing house’s solid form and materials, with a cohesive aesthetic achieved by using the same brick cladding in a rusticated form and colour. In a way it is a   contemporary interpretation of the old. The new building is accessed via a glazed walkway that emphasises both the physical separation of forms while drawing attention to the mechanism of connection. The ‘new’, set one-metre lower than the ‘old’, is comprised of an open-plan living area, kitchen and dining area. The close proximity to the ground plane anchors the addition in the landscape; the open and connected relationship with the garden is a stark contrast to the enclosed nature of the brick cottage.

Practice : GPA

Location : Westmere, Auckland

Status : Completed 2013