Split House

This warm family home reflects a contemporary way of living together for a young family, while responding to the geological and topographical character of the site.

Sarosh Mulla, Pac Studio

Split House

Practice : Pac Studio
Location : Auckland suburb of Sandringham
Status : Completed 2019

Split House is a renovation to a villa in the Auckland suburb of Sandringham. The project involved the design of a new addition that steps gradually through three split levels down to create an easy connection from the living spaces to the landscape. The lofty spaces are enclosed with a dynamic split hip roof, sarked in cedar and punctuated with high-level windows and a faceted timber screen. The new addition provides a new kitchen, bathroom, living room, media room, dining room and even a purpose-designed ‘G&T nook’. Each space incorporates a large amount of bespoke built-in cabinetry in walnut and warm lighting. Beneath the primary living spaces, a cellar and bike workshop were also incorporated. The retained heritage fabric of the original villa was also restored using best practice heritage principles, while also increasing its performance with all new insulation, central heating, rainwater harvesting system, grey water system and electrical upgrade. This warm family home reflects a contemporary way of living together.

Practice : Pac Studio

Location : Auckland suburb of Sandringham

Status : Completed 2019