Space Invader

DST-SEFTON02.17-2931

Articulated by a series of stratified planes looking through to interior courtyards, the project is well integrated into a beautiful landscape.

2018 Auckland Architecture Awards

Space Invader

Practice : Pac Studio
Location : Grey Lynn, Auckland
Status : Completed 2015
Awards : -2018 NZIA Auckland Architecture Award – Housing category for Space Invader

The ‘spaceship’ – earth hugging, black and brooding – is designed for a film industry client and his family (with many sci-fi film credits).

It shapes itself around an intimate connection with both its planted landscape and urban environment. Although it has a hint of the dystopian about it, it reflects the pursuit of a new suburban architecture that is both robust and humane.

The design solution embraces both the slope of the site and the request for a flat north facing yard. The level of the rear yard continues through the generous living volume and appropriates the roof of the volume below as an informal outdoor deck. The eyrie provides views of Auckland’s volcanic cones and is an extension of the living area that maximises the usable outdoor space of the site.

Steel screens and profiled-metal cladding and roofs accentuate the heavy metal theme, while cedar to the north and the street elevation softens the house as a neighbourly presence in the residential street.

Practice : Pac Studio

Location : Grey Lynn, Auckland

Status : Completed 2015

Awards : -2018 NZIA Auckland Architecture Award – Housing category for Space Invader