Akaroa House

The clever use of skylights, moveable timber screens, and interior vertical timber panelling creates a beautiful play of light, and imbues the house with an appropriately maritime feel.

2018 Canterbury Architecture Awards

Akaroa House

Practice : Pac Studio
Location : Akaroa
Status : Completed 2016
Awards : -2018 NZIA National Architecture Award: Residential Shortlisted
-2018 NZIA Canterbury Architecture Award: Housing category winner
-2018 NZIA Resene Colour Award
-2018 Best Design Award: Silver Award in the Residential Category

Located on a waterfront site in Akaroa,  this house combines contemporary architectural design with a sensitivity to the scale and aesthetic of the existing built fabric. The design employs a series of steep gables, with perpendicular window proportions and vernacular materials evoking a sense of regional familiarity without any historical reproduction. The key design move is to break the building into a series of discrete steeply pitched gabled roof that recede and push forward. This creates the look of a number of modestly sized residential buildings and maintains the intimate, mostly small scale built form of Akaroa. It is the design intent that from a distance or when walking by on the waterfront the house will appear as a series of ad-hoc gabled buildings; each with slightly different character that will display pleasing variety and interest. Large areas of glass frame expansive views of the picturesque landscape of harbour and hills while a series of timber shutters complement the overall aesthetic and enable the house to be enclosed when not in use.

Practice : Pac Studio

Location : Akaroa

Status : Completed 2016

Awards : -2018 NZIA National Architecture Award: Residential Shortlisted

: -2018 NZIA Canterbury Architecture Award: Housing category winner

: -2018 NZIA Resene Colour Award

: -2018 Best Design Award: Silver Award in the Residential Category